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MEMO  
 
To:  Board of Directors 
   
From:  Company Secretary 
 
Subject: DEFINITION OF SPOUSE 
 
 
I am responding to the request from a shareholder for the Board to approve the 
transfer of shares to his ‘de facto’. 
 
As you know, the provisions in our Constitution require that a shareholder must follow 
the pre-emptive rights process if he wants to transfer shares to someone else, except 
in certain circumstances – which include transfer to a ‘spouse’. 
 
So the question arises – does ‘spouse’ include a ‘de facto’ partner? 
 
The short answer is “yes”. 
 
Explanation 
 

1. Clause 2(e) of Schedule 1 to our Constitution states that: 
 

Unless the context indicates a contrary intention: 
 

(i) an expression in a provision of this Constitution that deals with a matter 
dealt with by a provision of the Corporations Act has the same meaning 
as in that provision of the Corporations Act; and 

 
(ii) an expression in a provision of this Constitution that is defined in 
section 9 of the Corporations Act has the same meaning as in that 
section. 

 
2. Section 9 of the Corporations Act states that: 

 
spouse of a person includes a de facto partner of the person within the meaning of 
the Acts Interpretation Act. 

 
3. Sections 22A~C of the Acts Interpretation Act state that: 

 22A  References to de facto partners 

  For the purposes of a provision of an Act that is a provision in which de facto partner has 
the meaning given by this Act, a person is the de facto partner of another person 
(whether of the same sex or a different sex) if: 

 (a) the person is in a registered relationship with the other person under section 22B; or 
 (b) the person is in a de facto relationship with the other person under section 22C. 
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22B  Registered relationships 

  For the purposes of paragraph 22A(a), a person is in a registered relationship with 
another person if the relationship between the persons is registered under a prescribed law 
of a State or Territory as a prescribed kind of relationship. 

22C  De facto relationships 

  (1) For the purposes of paragraph 22A(b), a person is in a de facto relationship with 
another person if the persons: 

 (a) are not legally married to each other; and 
 (b) are not related by family (see subsection (6)); and 
 (c) have a relationship as a couple living together on a genuine domestic basis. 

  (2) In determining for the purposes of paragraph (1)(c) whether 2 persons have a 
relationship as a couple, all the circumstances of their relationship are to be taken into 
account, including any or all of the following circumstances: 

 (a) the duration of the relationship; 
 (b) the nature and extent of their common residence; 
 (c) whether a sexual relationship exists; 
 (d) the degree of financial dependence or interdependence, and any arrangements for 

financial support, between them; 
 (e) the ownership, use and acquisition of their property; 
 (f) the degree of mutual commitment to a shared life; 
 (g) the care and support of children; 
 (h) the reputation and public aspects of the relationship. 

  (3) No particular finding in relation to any circumstance mentioned in subsection (2) is 
necessary in determining whether 2 persons have a relationship as a couple for the 
purposes of paragraph (1)(c). 

  (4) For the purposes of paragraph (1)(c), the persons are taken to be living together on a 
genuine domestic basis if the persons are not living together on a genuine domestic basis 
only because of: 

 (a) a temporary absence from each other; or 
 (b) illness or infirmity of either or both of them. 

  (5) For the purposes of subsection (1), a de facto relationship can exist even if one of the 
persons is legally married to someone else or is in a registered relationship (within the 
meaning of section 22B) with someone else or is in another de facto relationship. 

  (6) For the purposes of paragraph (1)(b), 2 persons are related by family if: 
 (a) one is the child (including an adopted child) of the other; or 
 (b) one is another descendant of the other (even if the relationship between them is 

traced through an adoptive parent); or 
 (c) they have a parent in common (who may be an adoptive parent of either or both of 

them). 
For this purpose, disregard whether an adoption is declared void or has ceased to have 
effect. 

  (7) For the purposes of subsection (6), adopted means adopted under the law of any place 
(whether in or out of Australia) relating to the adoption of children. 
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DISCLAIMER 
The comments in this memo reflect some commercial aspects and observations on the matter experienced or observed by the 
writer in practice as he understands them. The information is given as a guide only and does not represent a definitive or legal 
view of any of the issues raised, covered or referred to and the reader is urged to seek his own professional advice on all 
aspects of, or pertaining to, this and any related matter. 
 
 

© Copyright Company Secretarial Services Pty Ltd AB N: 41 074 535 345 
www.companysecretary.com.au 

 


